Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice Sf. Haralambie Brașov lansează proiectul „DizArt” pentru a promova incluziunea socială prin artă.

Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice Sf. Haralambie Brașov lansează oficial proiectul „DizArt”, o inițiativă inovatoare menită să promoveze incluziunea socială și să îmbunătățească calitatea vieții persoanelor cu dizabilități fizice. Prin intermediul acestui proiect desfășurat în perioada 15 mai – 14 noiembrie 2024, comunitatea este chemată să se implice activ pentru a crea și menține un sistem de servicii sociale comunitare de protecție și suport continuu pentru persoanele cu dizabilități fizice și asociate. 

Prin activități precum art-terapia, ludoterapia și alte forme de terapie recreativă, proiectul „DizArt” urmărește să dezvolte abilitățile de comunicare și interacțiune socială ale participanților, punând astfel accentul pe incluziunea socială și combaterea discriminării. În centrul acestei inițiative stă comunitatea, iar succesul său depinde de implicarea și sprijinul activ al tuturor membrilor acesteia.

Proiectul își propune să contribuie la implicarea activă a persoanelor cu dizabilități din Municipiul Brașov în comunitate și să îmbunătățească calitatea vieții acestora. Pentru atingerea acestui obiectiv general, proiectul are trei obiective specifice și o serie de activități planificate:

Obiectivul specific 1 vizează implicarea a minim 90 de persoane cu dizabilități fizice și valide în viața comunității, în cadrul unui schimb de experiență desfășurat în Municipiul Brașov, pe o perioadă de 5 luni. Aceasta include organizarea de vizite de schimb de experiență între asociații de persoane cu dizabilități din diferite județe, pregătirea de coregrafii tematice la nivel local și definitivarea programului evenimentului comun.

Obiectivul specific 2 constă în familiarizarea a minim 100 de persoane cu dizabilități, persoane din comunitate și specialiști cu metodele de recuperare neuromotorie și cognitivă. Acest obiectiv va fi atins prin organizarea unui workshop privind metodele de recuperare neuromotorie și cognitivă, cu sprijinul comunității.

Obiectivul specific 3 este orientat către organizarea a 6 evenimente bazate pe dans în cartierele Brașovului, cu implicarea activă a persoanelor cu dizabilități, pentru reducerea stigmei, discriminării și excluziunii sociale, contribuind totodată la dezvoltarea comunitară. Aceste evenimente vor include spectacole de dans adaptat și flashmob-uri în diverse cartiere, precum și organizarea festivalului „DizArt”.

Grupul țintă al proiectului este format din persoane cu dizabilități, membri comunității (inclusiv aparținători), specialiști în servicii sociale, socio-medicale și dans, respectiv locuitori ai cartierelor Municipiului Brașov.

Activități în cadrul proiectului:

  • Vizite de schimb de experiență între organizații din Brașov și alte 4  județe, pentru a îmbunătăți perspectivele și metodele de dezvoltare comunitară.
  • Persoanele cu dizabilități și cele valide vor pregăti coregrafii de dans ce vor fi prezentate în diverse cartiere din Brașov.
  • Workshop de recuperare neuromotorie și cognitivă.
  • Festivalul DizArt: Un eveniment grandios care va avea loc pe 28 septembrie la Centrul Cultural Reduta, incluzând un spectacol de dans adaptat, momente artistice și multe alte surprize, toate având ca scop promovarea înțelegerii și acceptării diversității.

Program de dansuri în cartiere:

  • 02.07.2024, Piața Sfatului
  • 07.07.2024, Lacul Noua
  • 23.08.2024, Parcul Tractorul
  • 30.08.2024, Aleea Aviatorilor
  • 29.09.2024, Poiana Brașov

Prin intermediul acestor activități, proiectul „DizArt” urmărește să crească gradul de conștientizare și acceptare a diversității în comunitatea locală, să dezvolte abilitățile de  comunicare și interacțiune între diferite grupuri sociale și să sprijine incluziunea socială și combaterea discriminării.

Festivalul „DizArt”, care va avea loc în data de 28 septembrie 2024 în Brașov la Centrul Cultural Reduta, reprezintă o oportunitate unică pentru beneficiari și comunitate de a se conecta și de a celebra diversitatea prin artă. Evenimentul va cuprinde spectacole de dans adaptate și flashmob-uri, toate având ca scop promovarea înțelegerii și acceptării diversității.

Proiect finanțat de Municipiul Brașov. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.307

EVENIMENTELE DIN CADRUL PROIECTULUI

Flashmob - Piața Sfatului

2 iulie 2024

Am dat startul dansurilor din zonele Brașovului cu un spectacol de neuitat în Piața Sfatului, parte a evenimentului Brașov Marathon! Persoanele cu dizabilități fizice din cadrul asociației noastre au dansat alături de voluntarii dedicați, oferind un exemplu minunat de incluziune și bucurie. 🌟 💪 Aceasta a fost prima activitate în public din cadrul proiectului DizArt, și suntem entuziasmați pentru ce urmează! Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit la succesul acestui eveniment special!

Flashmob - Lacul Noua

7 iulie 2024

Pe 7 iulie, Lacul Noua a prins viață cu un flashmob plin de energie și emoție, în care persoane cu dizabilități fizice au dansat alături de voluntari, demonstrând prin mișcare frumusețea incluziunii și puterea comunității. Evenimentul a fost o celebrare a diversității și a arătat cum pasiunea pentru dans poate uni oameni dincolo de bariere, oferind un moment de inspirație și bucurie pentru toți cei prezenți.

Flashmob - Parcul Tractorul

23 august 2024

Vineri, 23 august, am adus bucuria dansului mai aproape de comunitate cu al doilea flashmob din cadrul proiectului DizArt! De această dată, beneficiarii asociației noastre împreună cu voluntarii noștri dedicați, au invitat oamenii din Parcul Tractorul să se alăture la dans. Rezultatul? O explozie de energie, impact și multe zâmbete! 🌟

Flashmob - Aleea Aviatorilor

30 august 2024

Am adus un val de energie și voie bună și în cartierul Coresi, pe Aleea Aviatorilor. Beneficiarii noștri, alături de voluntari, au încântat trecătorii cu dansuri pline de viață și entuziasm!

Flashmob - Poiana Brașov

29 septembrie 2024

La final de septembrie, am încheiat sezonul de vară cu ultimul flashmob DizArt, desfășurat în superba Poiana Brașov. Deși revenim puțin mai târziu cu această postare, emoțiile și entuziasmul acelei zile sunt încă vii! 💃🦽💙 Am dansat împreună și am demonstrat, încă o dată, că pentru noi nu există limite. 🌟 Ne-au fost alături și prieteni dragi din asociațiile din Sibiu, Galați, Argeș și Călărași, iar împreună am adus bucuria și energia indiferent de vremea de afară! 🥳🎶

Conferință - DizArt

27 septembrie 2024

Am organizat la CATTIA conferința „Rolul specialiștilor în recuperarea neuromotorie și cognitivă – Abordări practice și opțiuni terapeutice inovative” reunind membri ai asociației noastre și ai altor 4 ONG-uri din țară. Evenimentul a inclus prezentări de specialitate susținute de experți, precum Andreea Mădălina Drăgunoiu (kinetoterapie pediatrică), Roxana-Ioana Hosu (psihoterapie), Bogoly Agnes Zsuzsanna (terapie conductivă), Dr. Csilla Forro (neurologie) și alții, abordând teme precum neuroplasticitatea, recuperarea post-AVC și utilizarea tehnologiilor inovatoare. De asemenea, participanții tineri au beneficiat de workshopuri creative pentru a-și explora creativitatea într-un mediu relaxant și interactiv.

Festival - DizArt

28 septembrie 2024

Centrul Cultural Reduta a găzduit Spectacolul de Dans din cadrul Festivalului DizArt, o celebrare a artei, incluziunii și comunității, unde 5 trupe formate din persoane cu dizabilități și voluntari din Brașov, Argeș, Călărași, Galați și Sibiu au oferit momente pline de emoție și creativitate. Seara a inclus momente artistice surpriză și un concert live al artistei Nicola, completând o experiență memorabilă.